Encara que l’origen del tennis platja a Catalunya no està documentat, molts dels indicis apunten que es tracta d’un esport que podria haver-se creat de manera simultània en diferents poblacions arran de tradicionals jocs de pales.
La concepció com a modalitat esportiva i els primers intents de reglamentació i impuls del tennis platja si que es poden vincular al poble pescador de Torredembarra (Tarragona) el 1974.
Va ser en aquesta població on tres joves (Josep Manuel Muntada, Emili Martinell i Eduard Muntada) van inventar una activitat a la platja on, usant uns rems i una xarxa de pescadors, van crear la seva pròpia i primera pista. Per delimitar l’altura de la xarxa van prendre com referència l’altura d’Eduard (1’80m). Inicialment, jugaven amb una pala de fusta, treien per baix i el recompte es realitzava comptabilitzant per jocs de 21 punts. Els primers anys van arribar a jugar, fins i tot, tres contra 3 (dos davant i un darrere). A poc a poc, es van anar perfeccionant les regles fins a aconseguir la normativa vigent.
Ràpidament l’esport va evolucionar cap a en un enfrontament per parelles, reduint l’amplada de la pista a 9 metres, comptant com el tennis i fent el servei per dalt. En aquestes condicions, l’any 1976 es va organitzar el primer torneig de tennis platja a Torredembarra. Des llavors i de manera gairebé ininterrompuda, a mitjans d’agost es manté aquest torneig tradicional.
Durant els següents anys el tennis platja es va fer molt popular entre els torrencs i estiuejants i el campionat tradicional es va convertir en un fenomen social que aixecava molta expectació.
Tenia una durada d’una setmana i el lliurament de premis es realitzava amb un sopar que moltes vegades superava el centenar de persones.
A partir dels anys 90 el tennis platja va anar creixent també a Itàlia, arribant en aquest cas a estructurar-se, permetent així, la seva ràpida expansió per tota Europa. Allà, els inicis d’aquest esport se situen a les pistes de voleibol platja, motiu pel qual les mesures de les pistes coincideixen. D’aquesta manera, la modalitat esportiva heretada d’Itàlia i actualment reconeguda a nivell mundial es juga a la pista de 8x16m i amb la xarxa situada a 1,70m d’alçada, lleugeres diferències amb el tennis platja torrenc que fan variar notablement el joc.
Torredembarra és actualment un dels llocs amb més afició pel tennis platja. Havent albergat campionats tant de Catalunya com d’Espanya, ha sabut adaptar la modalitat actual sense perdre de vista la tradició. Tant és així que avui en dia es pot trobar gent jugant a tennis platja en la seva versió original i just al costat un altre grup jugant a l’estil tradicional.
Sigui com sigui, la població permet gaudir del seu sol, la seva sorra i el seu Tennis Platja.
El 28 de juny de 2004, l’Assemblea General Ordinària de Clubs va aprovar la modificació de l’Art. Dels Estatuts de la Federació Catalana de Tennis (FCT), incloent al tennis platja com un esport més de la competició que s’havia de fomentar amb activitats de promoció, competició i docència. A partir de llavors, per poder jugar a tennis platja de forma federada la FCT va crear una llicència federativa específica per a aquest esport encara que també es pot competir si es está en possessió de la de tennis.